Paikallislikenteellä liikkuminen pyörätuolilla on arpapeliä. Kevyenliikenteen talvikunnossapidossa ei edelleenkään yhteisiä pelisääntöjä 
tiistai, maaliskuu 8, 2011, 13:25 - Kritiikkiä

Olin menossa työhön ja siinä ohi ajaessani huomasin vanhemman pariskunnan, joka odotti paikallisliikenteen bussia. Vanhempi mies istui pyörätuolissa. Ihan mielenkiinnosta käänsin auton nokan kohti pysäkkiä. Menin paikan päälle haastattelemaan heitä. He sanoivat, ettei heillä ole kuljetuspalvelusopimusta ,kun he eivät tiedä miten sitä haetaan ja se on niin hankalaa. Neuvoin heitä tulemaan Oulun Invalidien yhdistykseen tämän asian tiimoilta ja monen muunkin mistä he eivät tienneet mistä apua asioihinsa saavat.

Siinä odotellessa bussia he kertoivat, että he käyttävät bussia viikottain useasti ja melkoista arpapeliä homma on, kun ei koskaan tiedä, tuleeko matalalattiabussi vai ei. Useasti on jääty kuulemma pysäkille ihmettelemään ja varsinkin kovilla pakkasilla ei enää uskalleta lähteä edes liikenteeseen. He ihmettelivät samaa asiaa, mistä itse jo olen aikaisemmin ollut useasti yhteydessä Koskilinjaan, että miksi aikatauluihin ei voi merkitä vaikka invamerkillä sitä, että linjaa ajaa matalalattiabussi. Kannustaisihan se silloin enemmän käyttämään myös liikuntarajoitteisia julkisia kulkuneuvoja, jos asiaan haluttaisiin oikeasti paneutua.

Tällä kertaa paikalle osui onneksi matalalattiabussi, mutta tiukkaa teki sisään meno. Ei ollut luiskaa, eikä kuskiakaan apuna näkynyt . Joten rouvan piti kallistaa tuolia päästäkseen autoon. Pienessä tilassa oli ennestään kahdet lastenrattaat ja yhdet rattaat olivat vielä sisälle tulossa. Eli pieneen tilaan ahtautui 3 lastenrattaat ja yksi pyörätuoli. Kuten kuvasta näkyy, ne juuri ja juuri mahtuivat kaikki sisään. Eli ikuisuusongelma tämäkin on edelleen. Sitä ihmettelen millä lastenrattaat ja pyörätuoli pysyvät turvallisesti pikallaan äkkijarrutuksen tai onnettomuuden sattuessa. Nimittäin invatakseissa pyörätuolin kiinnittäminen auton turvalenkkeihin on pakollinen.Invapysäköinnissä ja talvikunnossapidossa pätee viidakonlait


Lisäksi,invapaikoille pysäköidään ilman viranomaisten myöntämää lupaa jatkuvasti. Varsinkin julkiset virastot ja markettien paikat ovat pahimpia tähän ylilyöntiin. Tuntuu, ettei ihmisillä ole Oulussa minkään näköistä kunnioitusta näitä paikkoja kohtaan, vaan aina surutta parkkeerataan invapaikalle ja selitykset ovat mitä ihmeellisimpiä. Tässä jos missä olisi lainmuutos paikallaan - jos invapaikalle pysäköidään ilman lupaa, niin siitä saisi armotta sakottaa. Pahimmat ajat ovat aina kello 16 jälkeen arkena ja viikonloppuina. Jokin asennekasvatus olisi näissä asioissa paikallaan, vaikka autokoulussa, jossa asiaa pitäisi erikseen vielä painottaa.

Heitänkin sinne haasteen ja mediakin voisi vielä enemmän asiasta rummuttaa. Kävin jälleen kerran jakamassa huomautuslappuja useisiin auton tuulilaseihin, joissa ei ollut pysäköintilupaa. Talvikunnossapitoon tulisi myös kiinnittää enemmän huomiota. Joissain paikoissa kaupungissa lumenkasauspaikkoina käytetään vähäisiä invapaikkoja.

Varsinkin keväällä, kun ilmat lämpenevät, on suorastaan mahdottomuus liikkua pyörätuolilla tai jopa lastenvanuilla kaupungilla, koska kevyenliikenteen väylät ovat sohjoiset ja palteiset eikä niitä ole hoidettu kunnolla. Oulussa pitäisi olla kaupungin kunnossapidolla ja kymmenillä kiinteistöfirmoilla yhteneväiset säännöt siitä, miten toimitaan. Nyt tuntuu, että on vain viidakonlait voimassa. Lisää asiasta alueuutisista.

1 kommentti ( 22799 views )   |   ( 3 / 330 )

Liikuntarajoitteisten liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä on arpapeliä 
perjantai, joulukuu 11, 2009, 00:02 - Kritiikkiä


Oulussa on ainakin pyritty parantamaan sitä jotta myös vammaiset voisivat käyttää enemmässä määrin julkisia kulkuvälineitä. Itse olen jo pitemmän aikaan ehdottanut, että aikatauluihin saataisiin merkittyä ne linjat ja ajat jolloin on mahdollista liikkua esim. kuten kuvassa olevalla invamerkillä. Kuten se tulisi olla myös bussissakin näkyvästi merkitty.Useissa maissa ollaan tässä asiassa edellä.

On useita kymmeniä kertoja menty pysäkille aivan turhaan odottamaan bussia ja toteamaan paikan päälle, että siihen ei ole voinut mitenkään liikuntavammainen mennä. Aikatauluihin merkkaamalla tämäkin ongelma seviäisi ennakkoon. Onhan se myöskin yhteiskunnallekkin edullisempaa mitä enemmän liikuntrajoitteiset voisivat käyttää julkisia kulkuneuvoja eikä vain invatakseja,tämä olisi myös yhdenvertaistavaa toimintaa.Pelkällä invataksilla liikkuminen on rajallista ja rajoittavaa. Matkojakin on kuukaudssa vain lain suoma vähimmäismäärä yhdeksän edestakaista matkaa. Katso aiheeseen liittyvä Kalevan julkaisema juttu jossa myös karun totuuden kertova video, alla olevasta linkistä.

Pyörätuoliluiskan puute vaikeuttaa liikkumista

Katso Video

http://www.kaleva.fi/index.cfm?m=alasiv ... ivu=4;15;0lisää kommentti   |   ( 3.1 / 411 )

Invataksit pois ratalaiturilta Oulussa 
tiistai, huhtikuu 28, 2009, 10:17 - Kritiikkiä
Lähes viikottain junalla matkustava Harri Kauppila tietää kokemuksesta, että pyörätuolin ja laukkujen kanssa junaan meneminen on Oulun asemalla hankalaa.Varsinkin talvisin liikkuminen rata-alueella laiturille yksin on melkein mahdottomuus. Varsinkaan pyörätuolilla ei ole mitään asiaa itse asemarakennukseen jossa voisi talvella tai muuten huonolla kelillä odotella junaa ja lämmitellä. Tällä hetkellä esteettömin rautatieasema taitaa sijaita Helsingissä.

Katso alla tekstiin liittyvä linkki ( julkaistu YLE, 27.4 )

Voit käydä katsomassa Pohjois- Suomen alueuutiset Yle Tv 2 uutislähetyksen täältä
( klikkaa banneria)

( Kuva; Oulun esteettömyysstrategia – Esteettömyyskierros Oulussa elokuussa 2008. Josta blogissani aikaisemmin myös juttu )
lisää kommentti   |  tekstiin liittyvä linkki   |   ( 3 / 359 )

Tästä kaikki alkoi 
lauantai, syyskuu 20, 2008, 17:28 - VIDEOBLOGI, Tempaukset ja toiminta, Yhteistyö, Kritiikkiä


Artikkeli; Pieniä uhrauksia, suuri onni. Katso alla tekstiin liittyvä linkki

Katso myös etsivun uusi banneri.Tommi Mäkinen hyväntekeväisyysasialla
lisää kommentti   |  tekstiin liittyvä linkki   |   ( 2.9 / 369 )

Miia Häkkinen taisteli kotiavun itselleen 
lauantai, toukokuu 31, 2008, 11:28 - Kritiikkiä


Miia Häkkisen mielestä ihminen ja inhimillisyys unohtuvat, kun päätetään vammaisten ja vanhusten kotipalveluista.( Kaleva 31.5 )

Lue juttu aiheesta, tekstiin liittyvä linkki ( alla )
lisää kommentti   |  tekstiin liittyvä linkki   |   ( 3 / 349 )


Edellinen Seuraava