Miia Häkkinen taisteli kotiavun itselleen 
lauantai, toukokuu 31, 2008, 11:28 - Kritiikkiä


Miia Häkkisen mielestä ihminen ja inhimillisyys unohtuvat, kun päätetään vammaisten ja vanhusten kotipalveluista.( Kaleva 31.5 )

Lue juttu aiheesta, tekstiin liittyvä linkki ( alla )
lisää kommentti   |  tekstiin liittyvä linkki   |   ( 3 / 361 )

Finnkino Plaza esteellisyyden "mallioppilas" 
tiistai, tammikuu 8, 2008, 10:08 - Kritiikkiä


Minna Timosen kirjoitukseen viitaten.( Kaleva 8.1./Lukijan sivu,Plaza kohtelee pyörätuolilla liikkuvaa epätasa-arvoisesti )

Voin kertoa,että Minna Timosen ja hänen vammaisen poikaystävänsä tapaiset kokemukset kyseissä paikassa ovat lähes viikottaisia. Yleensä Oulussa on suhteellisen hyvin kiinnitetty julkisten rakennusten esteettömyyteen, mutta näin ei aina ole. Tällä hetkellä esteettömyys– ja vammaisnäkökulman pois jättämisen ”mallioppilas” on isolla kohulla noin vuosi sitten Ouluun saapunut uusi elokuvateatteri Finnkino Plaza. Siitä on jo noin vuosi, kun kävimme kartoittamassa paikan esteettömyyden muutaman pyörätuolia käyttävän kaverin kanssa. Paikalla oli myös allekirjoittanut, Oulun Invalidien Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Siponen ja Pentti Lotvonen Lintulammen asukasyhdistyksestä. Silloin myös delegoimme puutteista rakennuksen suunnittelijalle, rakennuttajalle ja tilojen vuoraajalle jne. Asialle luvattiin varmasti tehdä parannuksia ja tarttua rivakasti tarvittaviin toimiin. Mitään ei ole kuitenkaan vielä tapahtunut.

Mitään ei ole muutettu

Kävimme silloin jokaisen teatterissa olevan salin läpi vastaavan päällikön kanssa. Jokaisessa teatterisalissa oli suuria puutteita esteettömyys- ja yhdenvertaisuusnäkökulmasta ajateltuna, invavessoista puhumattakaan. Esimerkiksi sali 1:ssä oli kaksi paikkaa jotka on vain pyörätuolille tarkoitettu, alarivin molemmissa päissä yksi paikka ja on edelleenkin. Eli, kun ystävän kanssa menet nauttimaan yhteisestä elokuvahetkestä,välissä on n.40 penkkiä. Sali 2:ssa on yksi paikka ja on edelleenkin. Puutteet jokaisessa salissa jatkuivat. Menimme myöhemmin kahden sähköpyörätuolia käyttävän ihmisen kanssa katsomaan elokuvaa edm. kakkossaliin - toisen kaverin sain väkisin runnottua tuolineen sille tarkoitetulle paikalle ja toinen kaveri jäi istumaan sisääntuloon johtavan käytävän päähän, kun lattiatasolle ei päässyt neljän portaan vuoksi. Muu paikalla ollut yleisö oli ihmeissään. Isomalla ryhmällä paikalle tulo aiheuttaa väistämättä sen, että osa jää armottomasti ns. rannalle ja se ei ole oikein. Luiskia (edes siirrettäviä) yhteenkään saliin ei ole tehty, jotta se mahdollistaisi edes lattiatasolle pääsyn. Myöskään pyörätuolipaikkoja ei voi varata etukäteen.

Elokuvan seuraamisen suorastaan mahdottomaksi tekee sen, että esimerkiksi sali 1:ssä, jos elokuva on vielä vieraskielinen, niin tekstin ja elokuvan yhtäaikainen seuraaminen on melkeinpä mahdottomuus. Sitten on paljon myös muita erityis– ja vammaisryhmiä joita ei ole otettu millään tavalla huomioon. Kuten sitäkään ei ole ajateltu ollenkaan, että näkövammaiset käyvät myös elokuvissa. On suorastaan hävettävän surullista,että tälläistä ylilyöntiä näkee vielä tällä vuosituhannella Oulussa, jota kuitenkin kutsutaan innovatiivisen teknologian pohjoisen keskukseksi.

Esteellisyys pahin rajoite harrastukselle

Surullista on vielä kuulla kyseiseltä taholta, ettei paljon näy erityisryhmiä liikkeellä. Vanha totuus pätee myös tässäkin, jos on esteetöntä tarjontaa mahdollistettuna, on myös kysyntää. Mutta tässä tapauksessa nyt jo kiinteistö itsessään tekee tämän nautinnon monille mahdottomaksi ja masentavaksi kokemukseksi. Varmasti on satoja ihmisiä Oulun seudullakin, jotka haluaisivat käydä elokuvateatterissa yksin tai ystäviensä kanssa, jos se olisi esteettömästi mahdollista. Tiedän senkin, että ympäristökunnista ja Pohjois-Suomesta asti olisi monet ryhmät tehneet yhdistetyn kaupunkiin tutustumisen ja elokuvateatteri-hotellimatkan - onhan samassa kiinteistössä oleva Scandic-hotelli joka on kuitenkin suhteellisen esteetön. Useita matkoja on peruttu. Tässä olisi ollut yksi mahdollinen lisä Oulun matkailuun, jos sitä olisi pitemmällä halulla ja järjellä ajateltu.

Yhdenvertaisuus

Tässä vain tahtomattakin paistaa vahva ylimielisyys ja ennen kaikkea välinpitämättömyys asiaa kohtaan. Kannatta tutustua jo mitä sanotaan Suomen perustuslaki II, luku Perusoikeudet, 6 § yhdenvertaisuus. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimuksessa muun muassa mainitaan seuraavaa;
- Syrjintäkielto ja tasapuolisen kohtelun takaaminen keskeistä: vammaisia henkilöitä ei saa kohdella eri tavoin kuin muita ihmisiä millään elämänalueella
- Positiivinen erityiskohtelu on hyväksyttävää tosiasiallisen tasa-arvon saavuttamiseksi

Tilanne nyt

Tilanne tällä hetkellä on se, että tilat ovat mitkä ovat. Mutta olemme ryhtymässä jälleen toimeen asiaan suhteen, jotta luvatut parannukset saataisiin konkretisoitua ja mahdollisimman moni pystyisi esteittä käymään elokuvissa.

Miten sitten avustaja pääsee elokuvateatteriin

Finnkinon teattereissa pyörätuoliasiakkaan avustaja pääsee yhdessä avustettavan kanssa yhden lipun hinnalla elokuviin. Hänelle tulostetaan siis kassalla ilmainen avustajan lippu ostotilanteessa. Mikäli asiakas ei käytä pyörätuolia, hänen on esitettävä lipunmyynnissä kaupungin sosiaalitoimen päätös tai vastaava asiakirja avustajan tarpeellisuudesta saadakseen avustajalle lipun. Tämä käytäntö on muokattu yhdessä Invalidiliiton kanssa. Tavoitteena on välttää tilannetta, jossa henkilökunta joutuu arvioimaan avustajan tarpeellisuuden. -Jouni-

Tulossa; Piia Jolla Oulun Invalidien yhdistyksestä ottaa selvää, miten muissa kaupungeissa Finnkino on hoitanut esteettömyys asian. Siitä sitten myöhemmin.

Ps.Mielellään kuullaan mitä vaikeuksia olet kohdannut elokuviin mennessä jne.
7 comments ( 777 views )   |  tekstiin liittyvä linkki   |   ( 3 / 332 )


Edellinen