WEP - HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN UNOHDETTUJEN PUOLESTA 
torstai, marraskuu 11, 2010, 14:45


WAP - hyötykäyttöinen tietokonesovellusohjelma, jonka avulla matkapuhelimissa voidaan käyttää internet-pohjaisia palveluja.

WEP - Vaikeavammaisen Elämänlaadun Parantaminen. Ihmisläheinen hyötyohjelma, joka kouluttaa periksiantamattomista työnhakijoista avustajia laiminlyödyille yhteiskuntamme jäsenille.

Teksti ja kuvat: Tuure Heikkilä, OIY:n WEP-avustaja

Juttu julkaistu myös Oulu-lehdessä. ----> http://www.oululehti.fi/etusivu/wepin_k ... 93718.html
 
WEP - HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN UNOHDETTUJEN PUOLESTA
 
WEP kouluttaa työn kautta lähinnä, työttömistä työnhakijoista avustajia vaikeavammaisten lisäksi myös kehitys,- kuulo,- ja näkövammaisille, ikääntyneille ja sairauden murheentamille, kaikille apua tarvitseville. Kyseessä on kolmivuotinen työllisyyspoliittinen projekti, ja sen yhteistyökumppaneita ovat Työ- ja elinkeinotoimisto ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Oulun Invalidien Yhdistys ry toimii avustajien kouluttajana / työnantajana ja etsii avustettaville sopivat avustajat.
 
Projektin fyysinen päämaja sijaitsee Oulun Invalidien Yhdistys ry:n toimistolla Rehapolis-hyvinvointikeskuksen toisen kerroksen tiloissa. WEP:n projektipäällikkönä ja aivoina toimii vammaistyön grand old man Jouni Qveflander. WEP:n selkärangan muodostavat tietenkin siinä työskentelevät avustajat, joilla kaikilla on työhistoriaa avustamistyöstä.
 
Avustajat on palkattu työsuhteeseen vuodeksi. Mistään tempputyöllistämisestä ei ole kysymys, vaan projektin kunnianhimoisena tavoitteena on löytää avustajille työ- tai opiskelupaikka työsuhteen aikana luotujen kontaktien perusteella. Myös oppisopimuskoulutus on mahdollista.

– Yhteydenottoja ja kyselyjä työntekijöistä on jo nyt tullut runsaasti, vaikka projekti on vasta alkutekijöissään. Kaikki on lähtenyt todella hyvin käyntiin, Jouni Qveflander kertoo.
– Lisäksi tulee muistaa, että vaikeavammaisella on subjektiivinen oikeus saada henkilökohtaista apua vapaa-ajan toimintoja varten vuoden 2011 alusta 30 tuntia kuukaudessa nykyisen kymmenen tunnin sijaan. Tämä tulee lisäämään avustajien tarvetta entisestään, Pirjo Ehrola lisää.

 
WEP:n tarjoamat avustamis- ja tukipalvelut ovat tarkoitettu nimenomaan vapaa-ajan harrastuksiin ja arkipäiväiseen asiointiin. Tarkoituksena on, että avustettava pääsee nauttimaan esteettömästä elämästä ja mahdollisesti rikastuttamaan sitä uusilla kokemuksilla.
 
Tärkeä seikka on luonnollisesti palvelun hinta - ei maksa mitään. WEP-avustaja ei syö palvelusuunnitelmassa määrättyjä henkilökohtaisen avustajan työtunteja, vaan on lisäapuna ja tarvittaessa auttaa, jos oma avustaja esimerkiksi sairastuu.
 
Työtön, työttömämpi, pitkäaikaistyötön

Yksi projektin päämääristä on pinttyneiden ennakkoluulojen murtaminen suhteessa työttömiin ja vammaisiin.
Pitkäaikaistyötön on kuin superlatiivimuoto työtön-adjektiivista. Englanninkielinen invalid-sana tarkoittaa suomennettuna muun muassa pätemätöntä tai mitätöntä. Vuosikymmeniä käytössä olleiden sanojen muodostamat mielikuvat ovat vahvoja.
 
Internetissä toimivan Wikipedia-sanakirjan huumoriversio Hikipedia, määrittelee pitkäaikaistyöttömän seuraavasti: ”Suomessa pitkäaikaistyötön-termillä tarkoitetaan puhekielessä ketä tahansa rumaa, ylipainoista, outoa tai parranajon, suihkussa käynnin sekä muut hygieniaa edesauttavat toimenpiteet laiminlyövää henkilöä, vaikka sanan virallisella määritelmällä viitataankin yli vuoden työttömänä olleeseen henkilöön.” Sehän meni mielikuvien osalta ihan nappiin. Vain maininta alkoholin liikakäytöstä uupui.
 
Lisäksi pitkäaikaistyöttömän määritteleminen työttömyysajan perusteella vaihtelee tapaus- ja paikkakuntakohtaisesti. Jo muutaman kuukauden työttömyyden jälkeen voit saada tuon epämieluisan leiman, joka sulkee monien työpaikkojen ovet.

Useat työttömät ovat muuttuneet pitkäaikaistyöttömiksi sairasloman päätyttyä. Myös vaikeat elämäntilanteet ja -tragediat toimivat hyvänä kasvualustana pitkäaikaistyöttömyydelle.
 
Ministeriöt, jotka näitä ”arvonimiä” työttömille keksivät, tuntuvat unohtaneen, että moiset lisätittelit painavat työnhakijan pään entistä kumarampaan.
 
Hieman järjenvastaisesti pitkäaikaistyötön tarkoittaakin usean uutteran työnhakijan kohdalla elinkautista työtöntä, vaikka työhalut olisivat kuinka kovat tahansa – juuri pitkän työttömyyden ansiosta.
 
Ennakkoluulojen murtaja

WEP-projekti menee negatiivisten ennakkoasenteiden sisälle, asentaa niihin positiivisella energialla ladatun pommin, ja savun hälvennettyä yhdistää nämä kaksi yhteiskunnan vähäosaista - työttömän ja vammaisen - kaksi ihmistä - dynaamiseksi duoksi.
 
Päällepäin näkyvä vamma osoittautuu vain kuplaksi, joka puhkeaa jo muutaman tapaamiskerran jälkeen. WEP-avustajat pääsevät työssään tutkimusmatkailemaan vammaisen ihmisen arjessa. Sen armollisuudessa ja armottomuudessa. Voi olla, että avustettava kykenee hoitamaan kauppa-asiat itsenäisesti, mutta ruokailu ei onnistu. Tai toisin päin. Kaikki esimerkit ovat yksilöllisiä. Niin ihmeellistä on elämä.

AVULIAS AILA

Kolmen kuukauden toiminnan jälkeen, kun tämä juttu jo oli tehty niin Ailasta tuli ensimmäinen WEP avustaja joka työllisty vapaille markkinoille Caritas - säätiölle 2 vuoro työhön. Yritys on iso joka tarjoaa palveluja vammaisille ja ikäihmisille suomessa. Aila aloittaa työt vuoden 2011 alussa. Onnittelut Ailalle, koko WEP tiimiltä !


( kuvassa WEP avustaja Aila Määttä )

Yksi WEP-projektin avustajista on 32-vuotias oululainen Aila, joka kertoo viihtyneensä avustajana erittäin hyvin. Aikaisempi kokemus vammaistyöstä on kasvattanut ammattiosaamista, joten hän suhtautuu asiakkaisiinsa ennakkoluulottomasti, mutta miten avustettavat ovat suhtautuneet uutterana työnhakijana olleeseen Ailaan?

– Kaikki avustettavat ovat ottaneet minut vastaan hyvin, ilman ennakkoluulojakin, luulisin.
Paljonkin mahdollista, että vammaiset hyväksyvät meidät "työ-vammaiset" paremmin joukkoonsa.

 
WEP-avustajien työaika on tehokkaat viisi tuntia viitenä arkipäivänä, mutta varsinkin pitemmillä reissuilla mennään luonnollisesti ylityötuntien puolelle. Tästä ei ole muodostunut Ailan mukaan ongelmaa, sillä ylityöt korvataan vapaapäivinä, joita Ailallekin on ehtinyt kertyä useampia. Verrattain lyhytaikaisesta pestistään huolimatta WEP- avustajatar on ehtinyt olla mukana mitä moninaisimmissa työtehtävissä.

- On käyty muun muassa konserteissa, reissuissa, kaupassa, uimassa, Kärppä-peleissä ja puolukkametsässä. Ne ovat sujuneet hyvin. Välillä on tullut vastaan asioita, joihin en ennen ole törmännyt. Onneksi asiakkaat ovat kärsivällisiä ja jaksavat selittää esimerkiksi miten jokin apuväline toimii. Haastavinta on asiakkaan kanssa, jonka on vaikea kommunikoida suullisesti.

Aila ei kertomansa mukaan säikähdä minkäänlaisia avustuskeikkoja, tuli vastaan sitten seurapyyntö sunnuntain jumalanpalvelukseen tai seksimessuille.

– Minulle käy kaikki keikat. Ei ole tullut vastaan paikkaa minne en lähtisi. Seksimessuilla en tosin ole koskaan käynyt ja olisihan se uusi kokemus itsellenikin. Ei sillä ole väliä, ollaanko asiakkaan kanssa esimerkiksi konsertissa vai istutaanko vaan, ja jutellaan kahvikupin ääressä.
 
Ranuan kummi koripallokentällä
 
Ailan mieleen on jäänyt hyvin myös eräiden asiakkaiden kanssa tehty retki Ranuan eläinpuistoon. Työn tuoksinan lomassa aikaa jäi itse eläintenkin tarkkailuun.

– Pidin eniten karhuista. Pikku karhu äänteli hassusti, eikä murissut kuten meille on koulussa opetettu. Kävin viimeksi kaksi vuotta sitten Ranuan eläinpuistossa
 
WEP-projektin myötä Ailalle on tullut tutuksi yksi hänelle aikaisemmin tuntematon urheilulaji - pyörätuolikoripallo.
– En tiennyt kyseistä lajia olevan olemassakaan.
 
- Ihastuin siihen heti ja pyrin pääsemään avustamaan mahdollisimman moneen peliin. Haastavinta on se, että hallitsee yhtä aikaa sekä pelituolin että pallon liikuttamisen. Välillä naurattaa, kun ei pelin tiimellyksessä muista jarruttaa ja seinä tulee vastaan. Ekan pelin jälkeen sain myös rakkulan käteen. Nyt osaan varoa niitäkin.
 
WEP-avustajat valmennetaan ammattiin pääsääntöisesti työssäoppimisen kautta, mutta myös koulutusta järjestetään.
 
Tähän mennessä avustajat ovat olleet mukana muun muassa tulkki-, apuväline-, ensiapu-, ja integraatiokoulutuksessa. Myös aiheeseen liittyvät luennot kuuluvat asiaan.

– Teoriaopetus on aina tervetullutta. Tässä ollaan tekemisissä ihmisten kanssa, joilla on hyvin monenlaisia vammoja ja sairauksia. Esimerkiksi seikkailukoulutusseminaarista sain monia käytännön vinkkejä, joita voin hyödyntää tässä työssä.


Aika hyvä Ailaksi

WEP-avustajalta vaaditaan paljon. Pitää olla pitkä pinna, sopeutua aikataulujen muutoksiin, luopua toisinaan omista viikonloppuriennoistaan ja niin edelleen. Tärkeintä Ailan mukaan on, että tykkää ihmisten parissa työskentelystä.

– Hyvän avustajan ominaisuuksia on useita, ja jokainen tekee työtä omalla persoonallaan. Sosiaalinen luonne on kuitenkin tärkeintä tässä työssä. Pitää tulla toimeen hyvin monenlaisten ihmisten kanssa ja osata kuunnella asiakasta. Iloisuus, huumori, rauhallisuus ja työtä pelkäämätön luonne ovat eduksi.
 
WEP-projekti on Ailan mukaan vahvistanut hänen ennakkokäsitystään oikealla alalla olemisesta. Aila on kiitollinen myös siitä, että mukaan tulee erilaisia asiakasryhmiä.

– Kehitysvammaiset kiinnostavat. On mukavaa, että tämä projekti laajenee koskettamaan myös heitä.
 
Ailan tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avonaiset, mutta luonnollisesti vakituinen työpaikka kiinnostaisi.

– Haluan vielä tällä hetkellä makustella rauhassa erilaisten työkeikkojen tuomia kokemuksia.
Opiskelukaan ei ole poissuljettu mahdollisuus, mutta työllistyminen vakituisesti olisi oikein mukavaa.


2 comments ( 702 views )   |   ( 2.9 / 244 )

Monessa mukana ( henkilökuva haastattelu yhdistyksen jäsenlehteen ) 
torstai, marraskuu 11, 2010, 14:39 - Tempaukset ja toiminta
Julkaistu Oulun invalidien yhdistyksen marraskuu jäsentiedotteessa. Teksti, A.O. Kuva, arkisto

Olen naimisissa oleva, kahden lapsen isä ja joka- paikan menijä. Ennen nykyistä tehtävääni WEP-projektipäällikkönä, olin töissä 23 vuotta Invalidiliiton Oulun yksikössä.
 
Luottamustehtäviä on ollut useita ja on myös tälläkin hetkellä; olen Oulun kaupungin palvelusäätiön hallituksen varapuheenjohtaja, Höyhtyän suuralueen vanhus- ja vammaistyöryhmän puheenjohtaja sekä Lintulammen Palloseuran hallituksen puheenjohtaja jne.
 
Filosofi

Olen ikinuori humaani ajattelija ja rajojen rikkoja, siis positiivisessa hengessä. Ei ole olemassa asiaa, mitä ihminen ei voisi soveltaen toteuttaa omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Työssänikin toimin periaatteella; vammaisuus ja vanhuus ei ole ”ammatti”, joka tulee hoitaa neljän seinän sisään. Lienee omat kokemukseni lapsena, jotka ovat saaneet minut suuntautumaan ja puolustamaan ns. heikompien puolta.

Kasvattavat kokemukset

Olin 5-vuotias, kun vanha isäni vammautui ja sai aivovamman. Tämän vuoksi vanhemmillani tuli myös ero ja minut laitettiin Lapin kairaan asumaan, mummoni ja vaarini hyviin hoteisiin. Samalla sain kolme enoa ja tätiä saman pirtin katon alle. Vietin talossa viisi vuotta, kunnes isäni toipui siihen kuntoon, että pystyi ottamaan minut huostaansa. Sitä ennen, - viiden vuoden aikana - vaarini ehti kuolla syöpään ja yksi tädeistäni, joka oli minulle kuin oma äiti, vammautui vaikeasti loppuelämäkseen. Suruni oli silloin valtava, mutta kokemukset kasvattivat myös luonnettani. Sitten tuli aika, jolloin oli jätettävä tutut ympyrät, kaverit, rakkaat sukulaiset ja pieni 30 hengen kansakoulu ja muuttaa Lahteen, isäni luo. Se oli iso muutos pienelle, viisi vuotta Lapin pienissä ympyröissä kasvaneelle pojalle.

Työssä ja vaapaa-ajalla

Työtä ei isäni enää koskaan pystynyt tekemään, joten hän keskittyi enemmän minun kasvattamiseen. Se olikin vaihtelevaa aikaa - se nuoruus.
 
Aivovammasta johtuen kaikki toiminta ei isälläni ollut aina niin loogista ja rationaalista. Vamma ei sinänsä näkynyt fyysisesti ulospäin, vaan poikkesi enemmän ns. normaalista ihmisen stereotyyppisestä käyttäytymisestä. Kuinka ollakaan, se johti siihen, että minusta tuli koulukiusattu. Minua kiusattiin, koska minulla oli ”pöljä ja vammainen isä” - kuten nuorilla oli tapana asia ilmaista. Se tuntui nuoresta pojanklopista todella pahalta, pojasta, joka aina katsoi isäänsä ylöspäin ja jolle useat nauroivat pilkaten. Silloin pienenä jo päätin, että näille asioille ette enää naura - ja niinpä olen suurimman osan elämästäni toiminut omien kokemusteni siivittämänä erilaisten ihmisten parissa ja heidän hyväksi, - niin työssäni, kuin myös vapaa-ajallani.

Voimia elämään

Olen yhteensä 25 vuotta toiminut vammaisten ja ikäihmisten parissa. Siinä ohessa olen myös ehtinyt käydä alan kouluja ja täydennyskoulutuksia, Kajaanini ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston järjestämänä. Siinä innostuksen siivittämänä ilmoittauduin v.2008 Oulun avoimeen yliopistoon itseäni sivistämään ja kasvatustieteitä oppimaan. Ne ovat vielä ns. hyvässä vaiheessa, mutta sen olen siellä oppinut, että positiivisuus ja positivismi (eli todellista tietoa on vain tieteellinen tieto) ovat kaksi eri asiaa, - eli ei ole oppi hukkaan mennyt.

Tällä kertomuksella ja ajatuksilla toivon kaikille valoisaa syksyä mieleen sekä ajatuksiin sekä voimia itse kunkin elämään!
 
Jouni Qveflander, WEP-projektipäällikkö
lisää kommentti   |   ( 2.9 / 256 )

WEP yhteistyökumppani Oulun kärpät 
torstai, marraskuu 4, 2010, 12:51

( kuva,Jussi Määttä )

Tämän yhteistyön tarkoitus

WEP -projektipäällikkö allekirjoittanut ja entinen Kärppien huippupuolustaja - ja nykyinen Kärppien yhteyspäällikkö Jouni Loponen kättelevät yhteistyösopimuksen kunniaksi.Kärpät haluvat näin myös omalta osaltaan olla edesauttamassa esteetöntä osallistumista,näin vielä useampi vammainen voi tulla otteluihin, kun WEP avustajat voivat olla paikalla avustamassa.

Kuvassa myös WEP asiakas Raimo Kemppainen, WEP avustajat Satu Timosaari, Jani Kuusela (lähihoitajaopiskelija) ja Tuure Heikkilä. Wep - projektissa on tällä hetkellä kahdeksan työntekijää. Kärppien ja Oulun inavalidien yhdistyksen yhteistyö mahdollistaa sen, että vammaiset joilla ei ole vielä omaa avustajaa tai oma avustaja ei pääse otteluun, niin WEP avustajat auttavat heitä otteluiden aikana. Näin useammalla on mahdollisuus lähteä katsomaan vaikka kärppäotteluita. Myös eri sopimuksen mukaan otamme asiakkaan hallilla vastaan, huolehdimme hänestä ottelun aikana ja saatamme myös hänet kotimatkalle.

Mikä on WEP - projekti

Innovatiivinen WEP-projekti operoi useiden yksittäisten asiakkaiden parissa sekä monissa Oulun sosiaali- ja terveysalan toimipaikoissa sekä eri tapahtumissa. WEP-avustajana / toimijana tai jonkin erikioistaidon osaajana, edm. alalla,WEP avustajalla on mahdollisuus työllistyä vahvan verkostomme kautta yksityiselle, yrityksille tai kolmannelle sektorille.

Tässä on WEP avustajalla mahdollisuus saada jalka työelämään, monipuolisen Ely-keskuksen rahoittaman WEP-Projektin kautta.Hän saa olla työssä omien vahvuuksiesi puitteissa ja ns. markkinoida itseään työnsä kautta ollessa WEP-projektissa. Me autamme häntä työllistymään ( esim.henkilökohtaiseksi avustajaksi sinulle ) tai saamaan mahdollisesti oppisopimuspaikan.

Weppiläiset toimivat nuorten ja ikäihmisten moni-, liikunta-, kuulo-, näkö-, ja kehitysvammaisten sekä vanhusten parissa. WEP palvelu on Oululaisille ilmainen ja palvelukeskuksille.

Yhteistyössä tällä hetkellä.

Ely - keskus, Caritas säätiö, Oulun Palvelusäätiön yksiköt (keskustan -, sara wacklin -, tuiran,- kastellin,- ja hollihakan palvelukeskukset ) Runola ja Ratamontien yksikkö, Kangasrouskun asumispalvelut (kynsilehto), Tervaväylän koulu, Luovi, Metsokankaankoulu (erityisryhmät ) Validia palvelut, Oulu (Invalidiliitto), Oulun Kärpät, PT - keskus, Invapalvelu Oy, Rehapolis, Oulun taksipalvelut...

Erätauolla tapahtuu

Vähän ennen erätauon alkua, ottelussa Kärpät - HPK. WEP avustaja Tuomo Pyykkönen kiidätttä nopeasti kärppien ikifanin Veikko Suontakasen Energia areenan palveluiden äärelle ja tankkauspisteelle


(kuva, Jussi Määttä )

lisää kommentti   |  tekstiin liittyvä linkki   |   ( 3 / 275 )

Vammaisapua vain virka-aikana ( kalevan juttu ). WEP - avustajatoiminta avustaa ja työllistää. 
lauantai, lokakuu 23, 2010, 12:17


Lue Kalevan juttu ----> http://www.kaleva.fi/uutiset/vammaisapu ... ana/874929


WEP - avustajatoiminta avustaa ja työllistää.Avustaja-apua kakille sitä tarvitsiville ja tavoitteemme

Oulussa olemme kolmannen sektorin toimija, eli Ely keskuksen rahoittama työllisyyspoliittinen WEP- projekti. Koulutamme ja perhedytämme avustajat tai alan moniosaajat alalle heidän vahvuuksia ja avustattavien tarpeita huomioiden. Tämä palvelu ,on oululaisille ilmainen. Projektia hallinnoi Oulun invalidien yhdistys. Toimin projektissa projektipäällikkönä. Mikkelissä vastaavanlainen avustajapalvelu on ollut toiminnassa 10 vuotta hyvällä menestyksellä. Otan oppia sieltä, mutta sovellan monia asioita ja kehitän toiminnanllisen operoinnin nimenomaan asiakkaan oman tarpeen mukaan sekä hänen identiteetin ja oman elämän historiansa huomion ottaen. Näin asiakkaaan integroituminen omien toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan vahvistuu. Integraatio - ja toiminnallinen ryhmä ovat koolla maanantaisin ja keskiviikkosin toimipaikassamme

WEP apua tarvitsevat

Ota meihin yhteyttä!

Arkisin klo: 9-17 ja tarvittaessa myös klo: 17-21 (sopimuksen mukaan). Viikonloppuisin - prioriteetin ja akuutin tarpeen kohdatessa, - pyrimme resurssiemme mukaan olla avuksi sinulle.

Lisää asiasta löydät www.ouluninvalidienyhdistys.net ja siellä kohdasta etusivu / ajankohtaista osio ja lisää WEP projekti ( sivun oik. yläkulmassa )lisää kommentti   |   ( 3 / 278 )

Englannissa kehitetty maastopyörätuoli 
sunnuntai, heinäkuu 4, 2010, 19:17


Uusi keksintö tuo helpotusta niille liikuntarajoitteisille, jotka haluavat nauttia hieman tavallista vaativammista maastoreiteistä.Se, tuoko tuoli uusia ulottuvuuksia voi jokainen päätellä tykönään.

Katso Iltalehden juttu ja video täältä ------> http://www.iltalehti.fi/digi/2010051411669101_du.shtml
lisää kommentti   |   ( 3 / 270 )


Edellinen Seuraava