Likkojen lenkki Oulussa 18.8 liikuttaa jälleen tuhansia likkoja ja tekee hyväntekeväisyyttä 
maanantai, elokuu 6, 2012, 20:55 - Yhteistyö


Yhteistyössä Oulun Invalidien yhdistys / WEP -projekti ja Likkojen Lenkki

Järjestelyjen toteuttamisessa kaikille soveltuvaksi on tänäkin vuonna tärkeää yhteistyö Oulun Invalidien yhdistyksen kanssa. Lyhyen reitin soveltuvuus esimerkiksi pyörätuolilla liikkuville on kartoitettu yhdessä ja yhteistyöllä varmistetaan järjestelyjen toteutuminen mahdollisimman laadukkaasti. Lyhyellä reitillä on riittävä määrä yleisavustajia WEP-projektista turvaamassa lenkkeily.

Mukana myös Sini Saihon tiimi ja Opiskelijoita. Mukana Oulun tiimissä lenkillä olevat Petteri Saarelma ja Jaana Kostet ovat käyneet hakemassa keväällä 2012 Tampereella hyvää esteetöntä oppia. Mukana siellä oli 10 000 likkaa. Mutta Ouluun, kentällä palvelevan huoltoteltan toiminnat varmistetaan myös yhdessä. Huoltoteltalla voi vaikka levähtää ja sieltä löytyy sähköpiste. Esteetön wc löytyy Raatin stadionin sisätiloista.

Järjestelyissä on huomioitu ihmiset, jotka tarvitsevat tukea esimerkiksi liikkumisessa. Olemme parantaneet tapahtuman rakennetun ympäristön esteettömyyttä ja kommunikaation ulottuvuuksia. Alueelle on rakennettu ramppeja ja tapahtumassa voivat asioida helposti mm. viittomakieliset osallistujat. Avustajat pääsevät mukaan maksutta.Tärkeää yhteisöllisyyttä.

Apua reitillä

Lenkkivaihtoehtoja on kaksi; 7,5 km ja noin 2,8 km, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Lyhyen reitin taukopiste sijaitsee Hupisaarilla Pohjois-Pohjanmaan museon nurmialueella. Sen läheisyyteen sijoitetaan esteetön wc. Lyhyellä, esteettömällä reitillä on avustaja n. 100 m välein tarvittaessa avustamassa

Harley Davidson - kujaa pitkin maaliin !

Oulun jaosto myös hyvällä asialla yhteistyössä Oulun Invalidien Yhdistyksen kanssa.

Harley – Davidson Club Finlandin Oulun läänin jaosto Piiripäällikkö Martti Ilvon johdolla lähtevät mukaan Likkojen Lenkille kannustamaan likkoja. n. 40 Harleyn voimalla ! Likkojen saapuessa maaliin lenkin jälkeen, ottaa heidät vastaan upea Harrikka-kunniakuja!

Oulun jaosto on mukana myös hyvällä asialla, sillä he tarjoavat likoille ja muillekin kiinnostuneille mahdollisuuden päästä harrikka-ajelulle omantunnon mukaista maksua vastaan ja kerätyt varat lahjoitetaan lyhentämättömänä OYS:n Lastenosastolle . Harley lähdöt ovat Likkojenlenkin paluu porttien edestä ( kaupungin puoleinen portti pääkatsomosta katsottuna ) Harley - Davidson Clubin Oulun jaosto on vuosien saatossa tehnyt paljon hyvää juurikin lasten, vanhusten ja vammaisten erilaisissa tempauksissa. Harrikka ajelulle voi tulla hyvän asian puolesta mukaan vaikka et mahdollisesti osallistuisi lenkille.

Katso yksi aikaisemmista yhteistyötempauksista HD:n kanssa

Happiness - Harley Davidson meeting ( klikkaa alla olevaa linkkiä)

http://www.youtube.com/watch?v=0tvMP-2ketk


Likkojen Lenkki Hyvällä asialla

Likkojen Lenkki tapahtumalla tuetaan Oulussa Oulun Pyrintö ry:n lasten ja nuorten urheilutoimintaa.

Lisäksi Likkojen Lenkki toimii yhteistyössä Munuais-ja maksaliiton kanssa ja Likkojen Lenkki tapahtuman narikan (narikkamaksu 1 e) tuotot lahjoitetaan lyhentämättöminä suoraan Munuais- ja maksaliiton lasten, nuorten ja perheiden toimintaan.

Munuais- ja maksaliitto perheiden asialla

Munuais- ja maksaliitto tukee vakavasti sairastuneiden tai elinsiirron saaneiden lasten ja nuorten perheitä järjestämällä kuntoutusta ja virkistystapahtumia. Vaikeassa elämäntilanteessa muiden saman kokeneiden perheiden ja ammattilaisten tuki auttaa jaksamaan. Ryhmätapaamisista saa neuvoja arjen sujumiseen. Jokaisella perheellä on oikeus onneen lapsen sairaudesta huolimatta.

Lasten elinsiirtoja on Suomessa tehty jo 25 vuotta. Yli 400 lasta on saanut uuden elämän. Runsas puolet on ollut munuaisensiirtoja ja noin neljännes maksansiirtoja. Lisäksi lapsille tehdään keuhkon-, sydämen- ja ohutsuolen siirtoja. Lasten elinsiirtojen taustalla on usein synnynnäinen vika tai sairaus. Pitkäaikaisennuste on hyvä ja onnistuneen elinsiirron jälkeen lapsi voi elää normaalia elämää.

Likkojen lenkin vaatesäilytyksen tuotto ohjataan tänäkin vuonna Munuais- ja maksaliiton perhetoimintaan. Tapahtumatorilla voi tutustua liiton toimintaan ja allekirjoittaa vaikka elinluovutuskortin.

Esteettömyys monin tavoin itsestäänselvyys Likkojen lenkillä ( video likkojen esteettömältä lenkiltä 2011. Joka on sama myös tänä vuonna 2012 )
Reitit Oulu

Oulun Likkojen Lenkillä on kaksi reittivaihtoehtoa: lyhyempi lenkki (2,8 km) ja pidempi lenkki (7,5 km).
Alla lyhyet kuvaukset lenkkireiteistä sanallisesti.

Lenkki 1:

Lyhyempi reitti soveltuu esimerkiksi pyörätuolilla avustajan kanssa lenkkeileville, lastenvaunujen kanssa lenkkeileville, raskaana oleville, ikääntyneille tai muutoin kevyempää liikuntaa kaipaaville. Lyhyempi reitti kulkee Raatin kentältä Pikisaaren kautta Kauppatorille ja siitä Pokkisen puiston kautta Hupisaarille. Sieltä lenkki palaa Linnansaaren kautta takaisin Raatin kentälle.

Lenkki 2:

Pidempi lenkki on pituudeltaan n. 7,5 km ja se soveltuu mm. juoksijoille, kävelijöille ja sauvakävelijöille. Lenkille lähdetään Raatin kentältä Kuusisaaren ja Toivoniemen kautta Hartaanselän rannassa hyvin hoidettua ulkoilureittiä pitkin. Lenkki kiertää Toppilansaaren aina Asuntomessualueelle asti ja sieltä Nallikarin kautta kohti Korkeasaarensiltaa. Pikisaaresta jatketaan Kauppatorille ja sieltä Linnansaaren kautta takaisin Raatin kentälle.

Reitit on merkitty huomionauhalla ja reitin varrella on myös opastajia. Molemmilla reiteillä on yksi taukopiste.
Ilmoittautuessasi Likkojen Lenkille sähköinen ilmoittautumisjärjestelmä kysyy, mille reitille aiot osallistua. Vastaaminen ei ole pakollista, mutta se auttaa järjestäjiä varautumaan reiteillä oikeaan määrään taukopisteen juomissa ja liikenteenohjauksessa.

Likkojen Lenkin esteettömyys pähkinänkuoressa:

-esteettömät maksuttomat pysäköintipaikat
-esteettömät wc:t
-esteetön katsomoalue
-huolto/taukoteltta tapahtumakentällä (levähtämiseen ja akkujen lataamiseen)
-info-pisteessä tapahtuman aikataulu pistekirjoituksella ja -isokirjaimin
-viittomakielinen palvelu (info-piste, esteetön ruokalinjasto, reitin taukopiste)
-info-pisteen jalkautuminen tapahtumakentälle
-juonnot tulkataan viittomakielelle
-konsertit esitetään viittomakielellä
-avustajat mukaan maksutta
-kevyempi reittivaihtoehto ja ja reitin varrella levähdyspaikkoja
lyhyen reitin taukopisteellä esteetön wc
-yleisavustajia lyhyen reitin varrella tapahtumajärjestäjän puolesta
-verkkosivuilla tapahtuma-aikataulu word-tiedostoina (tulee elokuun alussa)

Eli se tulee nyt myös tässä -

Tapahtuma-aikataulu: Kaikki tapahtumat päälavalla tai sen edessä.

11.30: Infopiste aukeaa
12.00: Tapahtuma starttaa ( yhteistyökumppanit esittely ja haastattelut )
12.10: Esittelyssä Likkojen Lenkin saavutettavuus
12.15: The Soul Goblins, lauteilla ( http://soulgoblins.com/ )
13.05: Esittelyssä Tiedekeskus Tietomaa
13.15: Oulun Pyrinnön voimistelunäytös
13.20: Likkojen Lenkki hyvällä asialla, esittelyssä Munuais- ja Maksaliiton toiminta
13.25: Eteran Duunijumppa
13.30: Alkujumppa, ohjaamassa Liikuntakeskus Hukka
Lähdöt: 1. juoksijat 2. kävelijät, jonka perään lyhyen reitin osallistujat
Noin klo 14.15 alkaen paluu reiteiltä alkaa, yllätyskassien ja lenkkieväiden tarjoilu kentällä.Päälavan vastainen pääty
15.15: Palauttava venyttely, ohjaamassa Liikuntakeskus Hukka
15.30: Scandinavian Hunks
16.30: Paras Puku –kisan ja Oulun seudun virkein virma -kisan palkintojen jako
16.45: Lauri Tähkä
18.00: Tapahtuma päättyy


Linkki likkojen lenkkien virallisille sivuille http://www.likkojenlenkki.fi/oulu

lisää kommentti   |   ( 3 / 258 )

Caritas - säätiön maanpuolustusleiri, yhteistyössä Oulun Invalidien Yhdistys ry. 
maanantai, kesäkuu 4, 2012, 23:24 - Yhteistyö


KLIKKAA ALLA OLEVAA LINKKIÄ;KUVAKOLLAASIIN. Maanpuolustusleiri 2012, kuvakollaasi Mika Malila (oikeudet pidätetään kuvaajalla ) Klikkaa ----> http://sdrv.ms/Knw87B

Yhteistyössä Caritas - säätiö ja Oulun Invalidien yhdistys.

Caritaksen vammaispalvelupäällikkö Ulla Rasvala tiedusteli kesällä 2011 minulta innostusta järjestää yhteistyössä sovelletun maanpuolustusleirin. Sitä, kyllä - vastausta ei tarvinut hetkeäkään miettiä. Aikaisemmin olen yhteistyössä järjestänyt myöskin Luovin kanssa leirin sekä useita leirejä olessani työssä Validiassa, Oulu. Onhan tämä ollut aina sellainen ns. oma juttu vuodesta 2004. Sovellettu leiri tuli ensimmäisen kerrran mieleeni ollessani vapaaehtoisella vartio - / poliisikomppania kurssilla kesällä -04 klo.01.30, kun rankassa vesisateessa asentelin putkimiinaa oletettua hyökkääjää vastaan, silloin mietin, että tässä voisi olla se juttu mitä oltiin toivottu. Siitä se sitten lähti.

Elokuussa 2011 Caritaksen virike - päivätoiminnan innovatiivinen priimusmoottori Jaakko Määttä otti yhteyttä asian tiimoilta. Jaakko vastasi suurelta osin ohjelman - ja erittäin tarkat aikataulut, joukkueet jne. niine kehyksin mitä yhdessä aikaisemmilta leireiltä kävimme läpi. Usean palaverin ja hiukkavaaran reissun jälkeen leiri sitten koitti 31.5.
Mukana leirillä yleisavustajina olivat kymmenen tehokasta opiskelijaa opettajansa Anne Jauhosen johdolla Oulun Diakonissalaitoksen säätiö/Oulun Diakoniaopistolta. He tekivät myös opinnäytettä ja olivat suunnitelleet toiselle päivälle loistavat rastitehtävät.( RK koulutus ja ammunta. )

Historian havinaa ja taustaa

Eli, kysymykseesä oli nyt seitsemäs sovellettu maanpuolustusleiri jonka olen alunpitäen kehittänyt 2004 alkaen, aina ensimmäiseen 2006 käytännön versiosta alkaen. Mukana oli silloin myös opinnäytetyötä tekevät opsikelijat ammattikorkeakoulusta suurella antaumuksella. Tämä ja kaikki muu löytyy seuraavan linkin alta. http://jouniqveflander.com/mpl.html ja http://jouniqveflander.com/mpl3/

Josta löytyy myös Tyttöjen tekemä tuotos OAMK/Sosiaaliala, jotka tekivät Moniammatillisen projektityön ( STA029 )
Anne Selmgren, Henna Leinonen ja Titta Ukkola. Opiskelijat olivat silloin mukana toteuttamassa leiriä opintoihinsa kuuluvana moniammatillisena projektityönä.

Sovellettu maanpuolustusleiri 2012

Tällä leirillä tuli loistava terävyys ja täydennys lopulliseen sapluunaan, jos ja kun tämä tulisi valtakunnaliseksi.Siitä on ollut kiinnostusta. Siis kaava tähän: Piiripäällikön + hänen ryhmänsä yhteistyössä järjestevän tiimin kanssa. Kentällä aina kaksi kurssin johtajaa ( nyt Jaakko ja allekirjoittanut ) Heillä ehdottomasti molemmilla apuna kaksi kokenutta leiriläistä kouluttajana ( kaksi ryhmää ), nimimerkillä yhdenvertaisuus / aaltopituus kaikkeen, nyt oli Harri Kauppila ja Hannu Caritaksesta toisena hyvässä opissa. Eli, he mielellän liikkuvat motoroidulla apuvälineellä tai jos vain muuten voivat aktiivisesti toimia kentällä leirin aikana.

Sekä numero uno, jokaisella leiriläisellä tulee olla erittäin sitoutunut henkilökohtainen avustaja, joka hallitsee muuttuvat tilanteet eikä hätkädä niistä sekä jaksavat valvoa vähintään 24 tuntia. Ja hän on vain leiriläistä varten leirillä aktiivisella ja kannustavalla asenteella. Kuten nyt oli kaikilla avustajilla asenne. Eikä avustaja ole estynyt tekemään mitään asioita, menemällä tai selittelmällä jonkin passivoittavan asian taakse,( säännöt, olosuhteet,ympäristö, työpaikan säännöt,työaika jne. omaa väsymystään verhoillen ja muka omatoimisuuten kannustaen- on välinpitämättömyys, joka verhoillaan sosiaalisuuden ja omatoimisuuten kannustamisen taakse ). Tällä leirillä oli nollatoleranssi edm. asioihin. Siis, leiriläinen ja turvallisuus numero yksi.

Sekä, tämän lisäksi tulee olla tarvittva määrä nimenomaan oikealla asenteella asennettuja jämäkkiä ns. yleisavustajia, eli nyt mainitsemani opiskelijat. Jotka tomivat enemmän kuin sata jänistä jatkuvassa valmiudessa. Tällöin itse leiriläiset pääsevät asiaan kiinni täysyin palkein, sisäistäen kaiken yksilötasolla. Kun ei tarvitse odottaa missään vaiheessa, info pelaa, avun saanti joka vaiheessa ( odotus enintään 30 sek. joka vaiheessa ), siirtymisessä, tilanteiden vaihdossa, ruokailussa, henkilökohtaisessa avussa, telttaan mentäessä ja omien tarpeiden toteuttamisessa välittömästi jne. jne. Nyt tämä toimi vähintäänkin kuin se kuuluisa entisen lättähatun wessa, perfekt.

Täytyy myöntää useita tapahtumia järjestäessä, että kyseinen talo Caritas, meidän ja MKP:n kompatessa, oli panostanut leiriin kaikkenensa, vähintään 120 %. Turvallisuudesta ja ylimääräisten avustajien palkkaamisesta tinkimättä. WEP- projektinkin nykyiset ja entiset avustajat olivat myöskin mukavasti kehissä.Kuljetuksen tulee toimia

Sekä ehdottomasti siirtymiseen ja liikkumiseen tarvitaan ennalta sovittu suunnitelma, firma (t). Turvallisuussuunnitelmassakin se vaaditaan hätätilanteen sattuessa ( evakointi jne. ) velvoitetaan tähän varautumiseen myös etukäteen. Kuitenkin tässäkin tarvitaan pientä hyväntekeväisyyttä, joustavuutta ja asenetta kuljettajilta / firmoilta. Siitä vastasivat nyt ainakin 3 - 4 invataksipalvelua, jotka olivat täysillä mukana,jopa salaisessa kaupunki GPS / sissisuunnistuksessa. Tämän osion tulee toimia varmuudella, saumattomasti - leirille tultaessa ajallaan, leirin aikana - siirrot, hälytysten / evakoinnin sattuessa. Tai jonkun leiriläisen lopettaessa leirin kesken sekä leirin loppuessa ajallaan sovitusti.
Eli leirin kuljetustalkoissa ja kaupungilla rastitehtävässä olivat ainakin seuraavat invataksit, Tuomo Koivukangas, Susannan taksipalvelut, Ari Grekula..

Armeija marsii vatsallaan

Ja muonavastaava pitää olla ehdottomasti ja ennen kaikkea luova, sitoutunut ja jämäkkä sellaien, kuten nyt jälleen kerran oli meillä, laulava Kokki Mika Pehkonen reippaan MPK:n kokin kanssa tiimityö sujui. Viittä vaille oli sitä, kun alussa meinas eväs loppua nälän yllättäessä ( kun napuritkin kävi kattilalla ),niin syötiin hyvänä jatkeena paikallista "hirveä" a la Pehkonen. Niinhän se sanonta kuuluu, että armeija marssii vatsallaan. Ei kaikkia eväitä aina jaksanut loppupeleissä edes syödä, vaikka hyvää tämä oli kuin Uleåborgissa aikanaan.

Sitten sovelletusta leiristä 2012

Kaiken kaikkiaan leirin parissa operoi n.60 - 70 henkeä, valmisteluineen, leiriläisineen, taustatukineen, opiskelijat opettajineen ja tärkeine henkilökohtasine avustajineen. Kurssin koulutuksesta johtamisesta vastasivat, MPK:n Pohjois - Suomen piiripäällikkö evp. Everstiluutnatti Timo Kesäläinen, allekirjoittanut, Jaakko Määttä ja neljännellä leirillä ollut Harri Kauppila. Sekä taustalla kovasta varustehuollosta yms. vastasi MPK:n koulutussihteeri Tero Järvelin. Sekä aina apuna olevat reserviläiset, kuten nyt RK ammunnasta vastannut jämäkkä Sakari Sumen

Siis keittiöpäällikkönä ja iltanuotin trubatuurina toimi Mika Pehkonen. Iso kiitos hänelle ja sotilaskodin reippaille naisille. Mika taidettiin värvätä leirin jälkeen MPK:n leiriin. Hieno homma. Lopuksi leirin ohjelma.Alussa olikin linkki loistavana kuvaajana leirillä toimineen Mika Malilan kuvakollaasiin. Kuvat kertokoon sitten enemmän kuin miljoona sanaa.

Caritas-Säätiön Maanpuolustusleiri / yhteistyössä Oulun Invalidien Yhdistys ry

Hiukkavaara 31.05- 01.06.2012

Torstai 31.05

10.00 - 10.15 Kokoontuminen Hiukkavaaraan,
Ilmoittautuminen ja alkupuhuttelu
10.15 - 11.30 Varusteiden kuittaus ja varustautuminen
11.30 - 11.40 Suomen Lipun nosto ja ilmoituksen teko
11.30 - 12.30 Lounas
12.30 - 13.15 Oppitunti
- RK 62 ominaisuudet
- Aseen käsittely
- puolustusvoimien säännöt

13.15 - 15.30 Vaihtoharjoitus
Ampumakoulutus makuulta, pyörätuolista
Siirtyminen ampumaradalle (Rata 1, 100 metrin paikka)
Kaksi 8 hengen ryhmää joissa kummassakin neljä ampuu ja neljä seuraa
Vihreä / Sininen joukkue

13.15 - 15.30 GPS Koulutus
Koulutuksessa käy vuorotellen kaksi 8 hengen ryhmää
Sininen / Vihreä joukkue

15.30 - 17.30 Geo pisteiden etsintä / Siirtyminen Oulun keskustaan Kaupunki suunnistus / sissitoiminta joukkueittain
17.30 - 18.00 Siirtyminen Hiukkavaaraan
18.00 - 19.00 Päivällinen ( ulkoalueella)
19.00 - 20.30 Leirin pystytys ohjauksessa. Neljä puolijoukkue telttaa
20.30 - 22.30 Iltapala, iltatoimet / Vapaata seurustelua
22.30 - 08.00 Tukikohta palvelu. Vartiotoiminta ja kipinävuorot alkaa

Perjantai 01.06.2012

08.00 - 10.00 Sotilaat herätys, aamutoimet, aamupala ja leirin purkaminen. Vartivuorot päättyy
10.15 - 12.15 (Geo) Taistelusuunnistus kilpailu metsässä joukkuettain. Putkimiinan etsiminen ja purkaminen, telamiinan löytäminen ja purkaminen, haavoittuneen ensiapu, palovammojen ensiapu.
3 joukkuetta , neljä eri paikassa olevaa samantasoista rastia.
Kohteen etsintä + suojautuminen ulkoiselta uhalta – kaksi uhkaa kaikilla joukkueilla suunnistuksen aikana, ei kerrota etukäteen!

12.30 - 14.00 Varusteiden luovutus, kurssitodistusten jako
14.00 Kotiin MARS!!

lisää kommentti   |   ( 3 / 333 )

Proteesijääkiekon MM- kisat Tampereella. Suomen maajoukkuetta luotsaa Pentti Matikainen 
perjantai, huhtikuu 27, 2012, 09:52 - Yhteistyö
Proteesijääkiekon MM-kisat pelataan Tampereen Hakametsässä 2.-5. toukokuuta.


Proteesimaajoukkue ja tavoitteet

Matkalla kohti omia MM-kotikisoja 2012, Tampereella. Kisat pelataan melkein yht`aikaa Suomen ja Ruotsin kanssa jaettujen Lätkän MM kisojen kanssa. Jossa Suomi tulee puolustamaan 2011 saavutettua MM titteliä. Proteesimaajoukkueen yhtenä hyökkääjänä luutii Sami Hirvonen, joka on monelle tuttu Tapparan Liigajoukkueen päävalmentajan tontilta. Sami kertoo videossa maajoukkueen toiminnasta enemmän. Ykkösmaalivahdin vakanssia maajoukkueessa hoitaa Oululainen Jussi Lotvonen, yhtä varmoin ottein kuin Suomen maajoukkuevahti Kari "Kärppä" Lehtonen, vertaus voi osua hyvinkin kohdalleen, sen verran kärppämäinen kaveri on. Veräjänvartijalta tulee tuskin myöskään ohjausta allakerrassa puuttumaan, sen verran pelimiehestä ääntä lähtee, sekä jos ei puolustus maita tai koordinaatit häviää omalta tontilta löytyy oma ruutu äkkiä takaisin.

Niin, muuten Jussi ja Lasse Kukkonen ovat samaa -81 vuosikertaa, ja ovat myös nuorempana pelanneet samoissa Kärppien junnujoukkueissa n. viisi kautta yhdessä. Joukkueissa pelasi myös silloin mm.Mika Pyörälä ja Antti Aarnio. Jos kohtalo ei olisi puuttunut elämän kulkuun, ken tietäisi vaikka Jussi pelaisi nyt samassa maajoukkueessa Lassen ja Mikan kanssa. Nyt molemmat edustavat Suomea omissa maajoukkueissaan, Suomessa, toukokuussa 2012.

Terveiset EHT - turnauksesta Tsekeistä

Sain juuri viestiä Tsekeistä ( 27.4 klo.22.30 ) jossa Suomen maajoukkue valmistautuu tulevaan MM - turnaukseen Helsingissä. Lasse Kukkonen haluaa lähettää terveiset ja tuet Tsekeistä EHT - turnauksesta kollegoille tulevaan MM -turnaukseen Tampereelle !

Edustaahan proteesimaajoukkue Suomea arvokisoissa ja on voittanut mm. kaksi Euroopan mestaruutta sekä MM kisoissa Montrealissa 2011 hopeaa, mutta tavoitteista tärkein on auttaa trauman kohdanneita ihmisiä eteenpäin elämässä vaikeuksistaan huolimatta.
On kasvattavaa nähdä kavereita erilaisten kovien kohtaloiden läpikäyneinä laskemassa joskus raskastakin huumoria omasta tai kaverin vammasta, jakamassa omia kokemuksiaan muiden kanssa tai pelkästään kuuntelemassa muiden elämäntilanteesta. Tämä on parempaa vertaistukea kuin mikään.

( Yle tekee Proteesilätkän MM -turneesta koosteen joka esitetään kisojen jälkeen )

Takatukka Talkoomiehenä

Nahkatakki ja niskatukka. Pentti Matikainen ei ole luopunut kaikista tavaramerkeistään, vain purkka puuttuu.Entinen liiga- ja maajoukkuevalmentaja touhuaa proteesimaajoukkueen vaihtoaitiossa. Matikainen jakaa neuvojaan ilmaiseksi.

Suomen Proteesilätkäyhdistyksen puheenjohtaja Markku Makkonen on hänen ystävänsä 1980-luvulta.
Matikaisen on ollut pitkällä sairauslomalla syynä on ollut kaksi selkäleikkausta. Vuoden 2010 huhtikuussa hänelle tehtiin iso operaatio, ja elokuussa 2010 selkää korjattiin uudelleen.

"Kaularangassa on titaania, ja selkä on jäykistetty", kertoo Matikainen. Matikainen, 60, on karttanut HIFK:n hallia tietoisesti. Edes mestaruustaisto ei houkutellut seuran entistä päävalmentajaa ja toimitusjohtajaa takaisin."Mulle tulee ihottumaa HIFK:n hallissa, mutta joukkueen vieraspeleissä olen käynyt", naurahtaa Helsingin Pakilassa asuva Matikainen.

"Koin siinä hallissa ihan kylliksi muistoja ja tunteita, laidasta laitaan." Valmentaminen kiehtoo yhä Matikaista. Viime kaudella tuli pari kyselyä, joista hän kieltäytyi."Nyt terveys on ensi sijalla. Valmennustyö on mennyt henkisesti ja fyysisesti erittäin kovaksi. Mukaan voi lähteä vain terve mies."

Pentti Matikainen; valmentajataustaa ja saavutuksia lyhyesti. mm.Myöskin neljä kautta Oulun Kärppissä

Moni nuorempaa sukupolvea oleva ei välttämättä edes muista,ollut syntynytkään tai tiedä kuka on Pentti Matikainen.

Pitää muistaa se hieno tosiasia, että Pentti Matikaisen komennossa Suomen jääkiekkomaajoukkue saavutti historiaa eli ensimmäiset kansainväliset mitalit.

Kuitenkin ennen 1995 ensimmäistä MM - mestaruutta Ruotsalaisen Curt Lindströmin alaisuudessa. Iroonista kyllä, Curt oli se joka tuli Matikaisen tilalle 1993 MM kisojen "huonon" menestyksen jälkeen, jossa oltiin sijalla 7. Matikainen sai silloin kaikesta aikaisemmasta menstyksestä ja uhrautumisista huolimatta potkut. Siihen riitti siihen aikaa yksi floppi.

Matikainen aloitti valmennushommat 1981 SaiPassa,kaksi kautta. Sen jälkeen valmennettiin Oulun Kärppiä neljän kauden verran. Ennen siirtymistään A-maajoukkueen päävalmentajaksi. Matikainen valmensi maajoukkueen ohella IFK kaudet 1987–1990. Suomi voitti Matikaisen komennossa hopeaa Calgaryn olympialaisista 1988 ja 1992 MM-kilpailuista taisteltiin myöskin hopeaa. Kanada Cupissa 1991 tuli loistava kolmas sija. Nämä olivat ensimmäiset mitalit maajoukkueen historiassa.

Eli Historiaa tekemässä

Matikainen on nähnyt jääkiekkoa pelattavan seitsemällä vuosikymmenellä. Hän on nähnyt, kuinka pelaajista on tullut entistä taitavampia ja fyysisempiä. Kuitenkaan hän ei koe, että laji itsessään olisi dramaattisesti muuttunut. Etenkin valmentajien tätä nykyä paljon mainostamat pelikirjat herättävät Matikaisessa lähinnä huvitusta.

"Tämä uusi valmentajasukupolvi luulee, että he ovat keksineet pyörän uudestaan. Laji on keksitty yli 100 vuotta sitten Kanadassa ja nyt puhutaan pelikirjoista uutena keksintönä. Omasta kirjahyllystäni löytyy Kärppien jokainen harjoitus ja joukkuepalaveri, miten pelataan mitäkin vastaan ".

"Helvetin hienoa, että on saanut olla mukana historiaa tekemässä. Ja siitä olen ylpeä, että olen ollut mukana yhtenä palasena menemässä kynnyksen yli eri tasoilla."

Hassua, että Matikainen pitää itseään palasena. Hän on kuitenkin ollut se henkilö, joka on usein saanut palaset kohdalleen.

Mutta, ennen kaikkea hienoa on se, että kyseinen legenda, Matikainen haluaa olla osa sitä perään kuulutettua yhteisöllisyyttä, jakamassa tietoa ja taitoa kaikille sekä antaa näin oman talkoopanoksensa esim. Suomen Proteesimaajoukkueen hyväksi. Tästä pitäsi ottaa oppia monissa muissakin organisaatioissa.

LINKISTÄ LÖYDÄT PROTEESILÄTKÄN OMILLE SIVUILLE sekä joukkueen kokoonpanoon ja ottelu ohjelmaan ----> http://www.amputeehockey.fi/mm2012.php
1 kommentti ( 21348 views )   |   ( 3.1 / 304 )

Pääsiäislaskut hiihtokilpailujen keskellä Auranmajalla ( to. 29.3.) 
torstai, maaliskuu 29, 2012, 21:04 - Yhteistyö


( Tässä on sitten kaikki noustu liukupatjalla rinteen päälle. Sieltä oli hyvä katsella vähän aikaa hiihtokisoja ihmisten ihmetellessä alhaalla. ps. ja sattuki vielä rinteen sulanein puoli kuvaan :) )

Oulun Invalidein Yhdistys käy kerran viikossa suunnittelemassa ja ohjaamassa lasten liikuntaryhmää Tervaväylän koulun oppilaille. Mukana yhteistyössä on Oulun kaupungin Liikuntavirasto. Liikunta on useimmiten Tervaväylän koululla, mutta nyt olemme halunneet yhdessä integroitua ja käydä muuallakin liikkumassa sekä touhuamassa, varsinkin oppilaat ovat sitä halunneet ja myös toivoneet tiettyjä paikkoja.

mm. Olemme käyneet keilaamassa, kärppäpelissä jossa Kärpäpelaajia kävi moikkaamassa oppilaita, menemme tutustumaan Caritaksen touhuihin, jne. Mutta, nyt oli vuorossa mäenlaskua ja kiitos Oulun liikuntavirastolle, Ullalle ja Virpille soveltavan liikunnan mäenlaskun välineistä jotka saimme lainaan.

Nousimme ensin liukupatjoilla mäen päälle, pyörätuolit patjan päälle ja ei ku rinnettä ylös.( Liukupatja on ehkä se ainoa oma innovatiivisin keksintö talveen, vaikka erityisryhmille , siis helpottamaan talviliikkumista ja siirtymistä helpottavin väline, minkä olen tuonut mukaan tähän toimintaan. Se on myös turvallinen laskettaessa mäkeä avustajan kanssa ja vaikka pyörätuolin kanssa, sen materiaalista jouhtuen. Joka ei kulu eikä rispaannu missään olosuhteissa. Tämä on kaikkien halukkaiden käytössä , jotka sitä haluvat kokeilla ) Mutta siis asiaan...Sieltä oli myös mojova seurata nuorten hiihtokisoja jotka olivat sattumoisin samaan aikaan. Tämähän oli sitä parasta integroitumista, yhdessä olemista ja ennakkoluulojen poistamista

Voi mahoton paikka sitä riemun remakkaa, kun valotettiin Auranmajan laskettelupaikat. Siellä immeiset silmät ymmyrkäisinä seurasivat, kun Tervaväylän koulun lasten kanssa mentiin mäkejä ylös ja alas ja ees sun taas, pitkin ja poikin. Ensimmäisenä liukupatjalla valloitettiin Auran korkein laskettelupaikka vaikka toisen puolen Aurinko olikin jo melkein sulattanut. Mutta tässäpä muutama kuva liikunnanriemusta ja yhdessä olosta.( Liukupatjalla pyörittiin alas turvallisesti ympäri ämpäri avustajan kanssa, hauskaa oli )( Sitten ohjaajat avustivat ensimmäiseen laskuun )( Voi himskatti, että oli hauskaa. Eli silloin peukut pystyyn.Meinas muuten vauhdissa pipokin jäädä matkalle. Jatta on muuten myös kova Kärppäfani )( Sitten mentiin avustajan kanssa puolenkymmentä kertaa rinteessä ohjuskelkan kanssa. Turvavyöt,check, Niskatuki,check, Jarrut,check, Asenne,check ja Kohti rinnettä, check ! )( Ruismoottori oli hyvä apu avustajilla kun rinnettä kiivettiin ylös. Tässä yksi malli siittä. Hauskaahan meillä oli jo ylös mennessäkin. Siinä samalla mietittiin josko sama porukka tulisi jokin ilta laskemaan tänne mäkeä ja samalla katsomaan tähtiä laskeassa mäkeä. Hyvä idea . )

lisää kommentti   |   ( 3.1 / 317 )

Onko Oulu - Suomen ennakkoluonteisin asenteissa ? 
sunnuntai, maaliskuu 4, 2012, 00:48 - Yhteistyö
Lue loistava Jukka Kumpuvuoren artikkeli vammaisuudesta Suomessa tästä


lisää kommentti   |   ( 3 / 291 )


Edellinen Seuraava