Finnkino Plaza esteellisyyden "mallioppilas" jälleen  
sunnuntai, syyskuu 2, 2012, 19:54 - KritiikkiäNuorten ja aikusten Festivaalit viikonloppuna 30.8 – 1.9.2012 hotelli scandicissa oli niin hyvin järjestetty kuin vain olla. Kaukaisin osallistuja tuli paikalle Ahvenmaalta, aikaistaen tuloaan vain tätä tapahtumaa varten. Mutta, pitkä miinus jälleen Oulun finnkinolle. Näin se oli taas, mistä on jo puhuttu vuosia rakennusvaiheessa, ESTEETTÖMYYDESTÄ ja YHDENVERTAISUUDESTA Oulussa, kun teatteri avattiin sekä älämölön kautta saatiin invawc uusiksi ja muutama pyörätuolipaikka lisää teatteriin, joka ei hiponut edes sitä välttämättömintä tarvetta. JOS on tarjontaa on myös kysyntää

Mikä siinä on niin vaikeaa ottaa jo suunnitteluvaiheessa esteettömyys huomioon. Että, ne ihmiset jotka käyttävät apuvälineitä ja pyörätuolia elämässään, niin he eivät voi mennä melkein mihinkään ilman päivien tahi viikkojen suunnittelua ennakkoon, siis randomina- hetken mielijohteesta, kuten me ns. terveet ?? Eilen se koettiin.. jälleen konkreettisesti finnkinon näytöksissä Miss farkku Suomi ja Tie Pohjoiseen.

Kymmenen festeillä ollutta jäi nyt rannalle Finn Kinossa Oulussa, vain kaksi ”mahtui” sisään. Mitäpä muuta sitten keksimään, kun Lassi Mäkinen kehitti oman elokuvaillan hotellin tiloissa vuokraelokuvan voimin videotykillä. Kiitos siitä hotelille ja henkilökunnalle. Miettikää, meidän maassa on meitä 1,1 milj. eri tavalla vammaista ( aistivammaiset, kehitysvammaiset, liikuntavammaiset jne. mukaan luettuna ) n. 1,2 milj. yli 65 vuotiasta. Siis, noin melkein puolet meistä. Jo koulutusvaiheessa insinööreille sekä arkkitehdeille opiskeluvaiheessa pitäisi estteettömyys ottaa huomioon ja olla itsestään selvyys.Siitä hyötyvät me kaikki.

Mutta pitää kuitenkin muistaa, että Oulun finnkinon johtaja ei voi asialle mitään, muuta kuin paikata tai soveltaa eri tilanteissa rakennuksen tilaajien ja suunnittelijoiden virheitä, kun rakennus ei palvele kaikkia esityksissä yhdenvertaisesti.

Tästä esteetömyys asiasta kirjoitin blogiin vuonna 2008

Minna Timosen kirjoitukseen viitaten.( Kaleva 8.1.2008/Lukijan sivu,Plaza kohtelee pyörätuolilla liikkuvaa epätasa-arvoisesti )

Voin kertoa,että Minna Timosen ja hänen vammaisen poikaystävänsä tapaiset kokemukset kyseissä paikassa ovat lähes viikottaisia. Yleensä Oulussa on suhteellisen hyvin kiinnitetty julkisten rakennusten esteettömyyteen, mutta näin ei aina ole. Tällä hetkellä esteettömyys– ja vammaisnäkökulman pois jättämisen ”mallioppilas” on isolla kohulla noin vuosi sitten Ouluun saapunut uusi elokuvateatteri Finnkino Plaza. Siitä on jo noin vuosi, kun kävimme kartoittamassa paikan esteettömyyden muutaman pyörätuolia käyttävän kaverin kanssa. Paikalla oli myös allekirjoittanut, Oulun Invalidien Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Siponen ja Pentti Lotvonen Lintulammen asukasyhdistyksestä. Silloin myös delegoimme puutteista rakennuksen suunnittelijalle, rakennuttajalle ja tilojen vuoraajalle jne. Asialle luvattiin varmasti tehdä parannuksia ja tarttua rivakasti tarvittaviin toimiin. Mitään ei ole kuitenkaan vielä tapahtunut.

Mitään ei ole muutettu

Kävimme silloin jokaisen teatterissa olevan salin läpi vastaavan päällikön kanssa. Jokaisessa teatterisalissa oli suuria puutteita esteettömyys- ja yhdenvertaisuusnäkökulmasta ajateltuna, invavessoista puhumattakaan. Esimerkiksi sali 1:ssä oli kaksi paikkaa jotka on vain pyörätuolille tarkoitettu, alarivin molemmissa päissä yksi paikka ja on edelleenkin. Eli, kun ystävän kanssa menet nauttimaan yhteisestä elokuvahetkestä,välissä on n.40 penkkiä. Sali 2:ssa on yksi paikka ja on edelleenkin. Puutteet jokaisessa salissa jatkuivat. Menimme myöhemmin kahden sähköpyörätuolia käyttävän ihmisen kanssa katsomaan elokuvaa edm. kakkossaliin - toisen kaverin sain väkisin runnottua tuolineen sille tarkoitetulle paikalle ja toinen kaveri jäi istumaan sisääntuloon johtavan käytävän päähän, kun lattiatasolle ei päässyt neljän portaan vuoksi. Muu paikalla ollut yleisö oli ihmeissään. Isomalla ryhmällä paikalle tulo aiheuttaa väistämättä sen, että osa jää armottomasti ns. rannalle ja se ei ole oikein. Luiskia (edes siirrettäviä) yhteenkään saliin ei ole tehty, jotta se mahdollistaisi edes lattiatasolle pääsyn. Myöskään pyörätuolipaikkoja ei voi varata etukäteen.

Elokuvan seuraamisen suorastaan mahdottomaksi tekee sen, että esimerkiksi sali 1:ssä, jos elokuva on vielä vieraskielinen, niin tekstin ja elokuvan yhtäaikainen seuraaminen on melkeinpä mahdottomuus. Sitten on paljon myös muita erityis– ja vammaisryhmiä joita ei ole otettu millään tavalla huomioon. Kuten sitäkään ei ole ajateltu ollenkaan, että näkövammaiset käyvät myös elokuvissa. On suorastaan hävettävän surullista,että tälläistä ylilyöntiä näkee vielä tällä vuosituhannella Oulussa, jota kuitenkin kutsutaan innovatiivisen teknologian pohjoisen keskukseksi.

Esteellisyys pahin rajoite harrastukselle

Surullista on vielä kuulla kyseiseltä taholta, ettei paljon näy erityisryhmiä liikkeellä. Vanha totuus pätee myös tässäkin, jos on esteetöntä tarjontaa mahdollistettuna, on myös kysyntää. Mutta tässä tapauksessa nyt jo kiinteistö itsessään tekee tämän nautinnon monille mahdottomaksi ja masentavaksi kokemukseksi. Varmasti on satoja ihmisiä Oulun seudullakin, jotka haluaisivat käydä elokuvateatterissa yksin tai ystäviensä kanssa, jos se olisi esteettömästi mahdollista. Tiedän senkin, että ympäristökunnista ja Pohjois-Suomesta asti olisi monet ryhmät tehneet yhdistetyn kaupunkiin tutustumisen ja elokuvateatteri-hotellimatkan - onhan samassa kiinteistössä oleva Scandic-hotelli joka on kuitenkin suhteellisen esteetön. Useita matkoja on peruttu. Tässä olisi ollut yksi mahdollinen lisä Oulun matkailuun, jos sitä olisi pitemmällä halulla ja järjellä ajateltu.

Yhdenvertaisuus

Tässä vain tahtomattakin paistaa vahva ylimielisyys ja ennen kaikkea välinpitämättömyys asiaa kohtaan. Kannatta tutustua jo mitä sanotaan Suomen perustuslaki II, luku Perusoikeudet, 6 § yhdenvertaisuus. YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimuksessa muun muassa mainitaan seuraavaa;
- Syrjintäkielto ja tasapuolisen kohtelun takaaminen keskeistä: vammaisia henkilöitä ei saa kohdella eri tavoin kuin muita ihmisiä millään elämänalueella
- Positiivinen erityiskohtelu on hyväksyttävää tosiasiallisen tasa-arvon saavuttamiseksi

Tilanne nyt

Tilanne tällä hetkellä on se, että tilat ovat mitkä ovat. Mutta olemme ryhtymässä jälleen toimeen asiaan suhteen, jotta luvatut parannukset saataisiin konkretisoitua ja mahdollisimman moni pystyisi esteittä käymään elokuvissa.

Miten sitten avustaja pääsee elokuvateatteriin

Finnkinon teattereissa pyörätuoliasiakkaan avustaja pääsee yhdessä avustettavan kanssa yhden lipun hinnalla elokuviin. Hänelle tulostetaan siis kassalla ilmainen avustajan lippu ostotilanteessa. Mikäli asiakas ei käytä pyörätuolia, hänen on esitettävä lipunmyynnissä kaupungin sosiaalitoimen päätös tai vastaava asiakirja avustajan tarpeellisuudesta saadakseen avustajalle lipun. Tämä käytäntö on muokattu yhdessä Invalidiliiton kanssa. Tavoitteena on välttää tilannetta, jossa henkilökunta joutuu arvioimaan avustajan tarpeellisuuden. -Jouni-

Tulossa; Piia Jolla Oulun Invalidien yhdistyksestä ottaa selvää, miten muissa kaupungeissa Finnkino on hoitanut esteettömyys asian. Siitä sitten myöhemmin.

Ps.Mielellään kuullaan mitä vaikeuksia olet kohdannut elokuviin mennessä jne.
lisää kommentti   |   ( 2.9 / 211 )

Oulussa asennevammaiset vievät röyhkeästi invapaikat.  
keskiviikko, helmikuu 22, 2012, 11:00 - Kritiikkiä

( tässäpä muutama auto invapaikalla ilman lupaa)

Linnanmaan Prisman invapaikat

Olin tuossa eräänä perjantaina pahimpaan ruuhka-aikaan klo. 15 - 16 välisenä aikana seuraamassa linnanmaan prisman edessä olevilla invapaikoilla, miten immeiset suhtautuvat invapaikkoihin. Olin todella mykistynyt siitä välinpitämättömyydestä invapaikkoja kohtaan, joihin ajettiin aivan surutta ilman asianmukaista lupaa. Sen tunnin aikana jaoin 12 huomautuslappua eri autojen ikkunoihin ja kävin välillä mielenkiintoisia "keskusteluja" siinä samalla. Selitykset olivat mitä värikkäimpiä,tässä muutama, "ajoin se vuoksi, kun vaimo on raskaana", "en huomannut kyseisistä merkkiä", " eihän noita paikkoja voi huomata, kun on lumen alla ", "semmonen keli ettei huonolla selällä jaksanu pitemmältä kävellä" , "eihän niissä koskaan ole autoja aina ovat tyhjillään" jne. Just.

Sitten autot suorastaan parveilivat kuin kusiaisparvi ruuhkan aiheuttaen siinä invapaikkojen läheisyydessä, kyttäämällä nimenomaan kyseisiä vapautuvia invapaikkoja, vaikka kymmenen metrin päässä oli pilvin pimein vapaita tavallisia parkkipaikkoja. Sitten osassa autoja istui kuski vain odotellessa, kun vaimo tai kaveri on "pikaisesti" käväsemässä jotain pikkuasiaa marketissa. Olin paikalla lähinnä seuraamassa ja kartoittamassa tilannetta kuinka röyhkeää toiminta on. Mutta välillä en voinut olla käymättä huomauttamassa asiasta ja keskustelemassa, silloin osa vaihto paikkaa. Röyhkeimmät parkkeerasivat silleen, että kaksi autoa vei kolme invapaikkaa ! Siitä alla oleva kuva ja huomautuslaput ikkunassa.


( tässä huomautuslaput laitoin ikkunaan ja kaksi autoa ovat vieneet kolmen auton tilan )

Isokatu 47, kumppanuuskeskus

Sitten olimme toiminnanjohtajan Jussi Lotvosen kanssa tunnin ajan tarkkailemassa päivystämässä isokatu 47, kumppanuuskeskuksen edessä jossa on kuusi invapaikkaa. Siinä se vasta oli villinlännen meininki. Jatkuvana virtana autoja ajoi invapaikoille ilman lupaa. Kolme autoa ehti saada sakot, kun pirkkoliisa osui paikalle. Sen jälkeen olisi ollut valehtelematta kymmenen autoa "pikavoiton" ansainnut. Mutta pirkkoliisalla oli sen verran pitkä kierros ettei näkynyt tunnin sisään enää sakottamassa ja soitinkin pysäköinninvalvojalle, että täällä olisi jälleen neljä autoa ilman lupaa invapaikoilla.

Mutta ei varttiin näkynyt sakottajaa puhelun jälkeen ja jouduimme lähtemään muihin tehtäviin. Yhdelle jolle huomautin asiasta, kun oli auton parkkeerannut invapaikalle ilman lupaa, lunastaessa kuitenkin aikaa mittarista, että vieressä olevassa autossa on sakkolappu ja nämä ovat invapaikkoja, nainen vain sanoi, "että no otan riskin" ja auto jäi siihen parkkiin. Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin laputtaa kaikki autot ja huomauttaa asiasta. Invataksikin joutui jäämään nurkan taakse, kun tilaa ei ollut pyörätuoliasiakasta hakea keskuksen edestä ja valtava lumikasa oli valloittanut kadun kulmasta viiden metrin alueen. Avustaja sai kuitenkin vedettyä lumipöperössä ja lumikasoja kiertäen manuaalituolin autoon. Mutta jos ei olisi ollut avustajaa. Että tällaista tällä rintamalla Oulussa.Myös delleen melkein kolmen metrin korkuinen lumikasa päivysti kadunkulmassa, vaikkakin suojatien oikealla puolella, kun liikenne tulee vasemmalta suunnalta yksisuuntaisella kadulla. Kuitenkin lahjakkaasti peitti näkyvyyden lähtiessään parkkipaikoilta, ihme ettei pelti rytissy, vieläSakottajan paratiisi ja invapaikkoja tarvitsevan murheenkryyni monen muun invapaikkojen lisäksi. Kävin vielä erikseen keskiviikkona kumppanuuskeskuksen edessä katsastamasa tilanteen ja muutama lappu tuli jälleen jaettua.

Vaikka on näistä keskusteltu Oulussa ja ympäri Suomenniemen myös mediassa. Tässä vain muutama linkki.

http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/863969

http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskust ... aikat.html

http://www.youtube.com/watch?v=XZB8cgPsao4

http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/ ... sto/10675/

http://pietar.in/2011/11/ala-pysakoi-lu ... ayda-nain/

lisää kommentti   |   ( 3 / 261 )

Paikallislikenteellä liikkuminen pyörätuolilla on arpapeliä. Kevyenliikenteen talvikunnossapidossa ei edelleenkään yhteisiä pelisääntöjä 
tiistai, maaliskuu 8, 2011, 13:25 - Kritiikkiä

Olin menossa työhön ja siinä ohi ajaessani huomasin vanhemman pariskunnan, joka odotti paikallisliikenteen bussia. Vanhempi mies istui pyörätuolissa. Ihan mielenkiinnosta käänsin auton nokan kohti pysäkkiä. Menin paikan päälle haastattelemaan heitä. He sanoivat, ettei heillä ole kuljetuspalvelusopimusta ,kun he eivät tiedä miten sitä haetaan ja se on niin hankalaa. Neuvoin heitä tulemaan Oulun Invalidien yhdistykseen tämän asian tiimoilta ja monen muunkin mistä he eivät tienneet mistä apua asioihinsa saavat.

Siinä odotellessa bussia he kertoivat, että he käyttävät bussia viikottain useasti ja melkoista arpapeliä homma on, kun ei koskaan tiedä, tuleeko matalalattiabussi vai ei. Useasti on jääty kuulemma pysäkille ihmettelemään ja varsinkin kovilla pakkasilla ei enää uskalleta lähteä edes liikenteeseen. He ihmettelivät samaa asiaa, mistä itse jo olen aikaisemmin ollut useasti yhteydessä Koskilinjaan, että miksi aikatauluihin ei voi merkitä vaikka invamerkillä sitä, että linjaa ajaa matalalattiabussi. Kannustaisihan se silloin enemmän käyttämään myös liikuntarajoitteisia julkisia kulkuneuvoja, jos asiaan haluttaisiin oikeasti paneutua.

Tällä kertaa paikalle osui onneksi matalalattiabussi, mutta tiukkaa teki sisään meno. Ei ollut luiskaa, eikä kuskiakaan apuna näkynyt . Joten rouvan piti kallistaa tuolia päästäkseen autoon. Pienessä tilassa oli ennestään kahdet lastenrattaat ja yhdet rattaat olivat vielä sisälle tulossa. Eli pieneen tilaan ahtautui 3 lastenrattaat ja yksi pyörätuoli. Kuten kuvasta näkyy, ne juuri ja juuri mahtuivat kaikki sisään. Eli ikuisuusongelma tämäkin on edelleen. Sitä ihmettelen millä lastenrattaat ja pyörätuoli pysyvät turvallisesti pikallaan äkkijarrutuksen tai onnettomuuden sattuessa. Nimittäin invatakseissa pyörätuolin kiinnittäminen auton turvalenkkeihin on pakollinen.Invapysäköinnissä ja talvikunnossapidossa pätee viidakonlait


Lisäksi,invapaikoille pysäköidään ilman viranomaisten myöntämää lupaa jatkuvasti. Varsinkin julkiset virastot ja markettien paikat ovat pahimpia tähän ylilyöntiin. Tuntuu, ettei ihmisillä ole Oulussa minkään näköistä kunnioitusta näitä paikkoja kohtaan, vaan aina surutta parkkeerataan invapaikalle ja selitykset ovat mitä ihmeellisimpiä. Tässä jos missä olisi lainmuutos paikallaan - jos invapaikalle pysäköidään ilman lupaa, niin siitä saisi armotta sakottaa. Pahimmat ajat ovat aina kello 16 jälkeen arkena ja viikonloppuina. Jokin asennekasvatus olisi näissä asioissa paikallaan, vaikka autokoulussa, jossa asiaa pitäisi erikseen vielä painottaa.

Heitänkin sinne haasteen ja mediakin voisi vielä enemmän asiasta rummuttaa. Kävin jälleen kerran jakamassa huomautuslappuja useisiin auton tuulilaseihin, joissa ei ollut pysäköintilupaa. Talvikunnossapitoon tulisi myös kiinnittää enemmän huomiota. Joissain paikoissa kaupungissa lumenkasauspaikkoina käytetään vähäisiä invapaikkoja.

Varsinkin keväällä, kun ilmat lämpenevät, on suorastaan mahdottomuus liikkua pyörätuolilla tai jopa lastenvanuilla kaupungilla, koska kevyenliikenteen väylät ovat sohjoiset ja palteiset eikä niitä ole hoidettu kunnolla. Oulussa pitäisi olla kaupungin kunnossapidolla ja kymmenillä kiinteistöfirmoilla yhteneväiset säännöt siitä, miten toimitaan. Nyt tuntuu, että on vain viidakonlait voimassa. Lisää asiasta alueuutisista.

1 kommentti ( 22799 views )   |   ( 3 / 330 )

Liikuntarajoitteisten liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä on arpapeliä 
perjantai, joulukuu 11, 2009, 00:02 - Kritiikkiä


Oulussa on ainakin pyritty parantamaan sitä jotta myös vammaiset voisivat käyttää enemmässä määrin julkisia kulkuvälineitä. Itse olen jo pitemmän aikaan ehdottanut, että aikatauluihin saataisiin merkittyä ne linjat ja ajat jolloin on mahdollista liikkua esim. kuten kuvassa olevalla invamerkillä. Kuten se tulisi olla myös bussissakin näkyvästi merkitty.Useissa maissa ollaan tässä asiassa edellä.

On useita kymmeniä kertoja menty pysäkille aivan turhaan odottamaan bussia ja toteamaan paikan päälle, että siihen ei ole voinut mitenkään liikuntavammainen mennä. Aikatauluihin merkkaamalla tämäkin ongelma seviäisi ennakkoon. Onhan se myöskin yhteiskunnallekkin edullisempaa mitä enemmän liikuntrajoitteiset voisivat käyttää julkisia kulkuneuvoja eikä vain invatakseja,tämä olisi myös yhdenvertaistavaa toimintaa.Pelkällä invataksilla liikkuminen on rajallista ja rajoittavaa. Matkojakin on kuukaudssa vain lain suoma vähimmäismäärä yhdeksän edestakaista matkaa. Katso aiheeseen liittyvä Kalevan julkaisema juttu jossa myös karun totuuden kertova video, alla olevasta linkistä.

Pyörätuoliluiskan puute vaikeuttaa liikkumista

Katso Video

http://www.kaleva.fi/index.cfm?m=alasiv ... ivu=4;15;0lisää kommentti   |   ( 3.1 / 411 )

Invataksit pois ratalaiturilta Oulussa 
tiistai, huhtikuu 28, 2009, 10:17 - Kritiikkiä
Lähes viikottain junalla matkustava Harri Kauppila tietää kokemuksesta, että pyörätuolin ja laukkujen kanssa junaan meneminen on Oulun asemalla hankalaa.Varsinkin talvisin liikkuminen rata-alueella laiturille yksin on melkein mahdottomuus. Varsinkaan pyörätuolilla ei ole mitään asiaa itse asemarakennukseen jossa voisi talvella tai muuten huonolla kelillä odotella junaa ja lämmitellä. Tällä hetkellä esteettömin rautatieasema taitaa sijaita Helsingissä.

Katso alla tekstiin liittyvä linkki ( julkaistu YLE, 27.4 )

Voit käydä katsomassa Pohjois- Suomen alueuutiset Yle Tv 2 uutislähetyksen täältä
( klikkaa banneria)

( Kuva; Oulun esteettömyysstrategia – Esteettömyyskierros Oulussa elokuussa 2008. Josta blogissani aikaisemmin myös juttu )
lisää kommentti   |  tekstiin liittyvä linkki   |   ( 3 / 359 )


Edellinen Seuraava